Kisah Anwar, Raja Saman Terkemuka Malaysia

Ramai antara kita pernah dan tahu Datuk Seri Anwar Ibrahim memiliki barisan peguam bela yang mantap dan berkaliber. Semasa kes mahkamah berhubung dakwaan liwat, salah guna kuasa, para ‘pahlawan’ inilah yang telah berjuang membela beliau dari segala tuduhan meskipun Hakim tetap menjatuhkan hukuman 6 tahun penjara bagi kesalahan salahguna kuasa dan hukuman sembilan tahun penjara bagi kesalahan liwat.

Namun pada 2 September 2004, beliau dibebaskan pada zaman Pak Lah yang baru setahun memerintah ketika itu. Ada mengatakan wasiat ibunya yang ingin Anwar dibebaskan. Yang penting, Pak Lah tidak cuba mencampuri urusan pembebasan Anwar meskipun tahu risiko yang bakal dihadapi jika Anwar menjadi lawan utamanya satu hari nanti ketika itu.

Apa yang hendak dipaparkan di sini ialah Juara Saman Malaysia ini memang suka ‘Sue ‘ atau saman. Lihatlah senarai di bawah yang telah disaman beliau hingga ke hari ini.

Mungkin pengalaman berdepan perbicaraan selama 5 tahun menjadikan Anwar biasa dengan situasi mahkamah dan tidak gentar menyaman mana mana pihak atau disaman kembali. Bahkan jumlah saman juga cukup lumayan selumayan komisyen sesetengah pihak yang dituduh Anwar sebagai mengaut keuntungan atas penjanjian jual beli senjata baru baru ini.

Semua pihak yang cuba menjatuhkan maruah beliau pasti akan disaman tidak kira Melayu, Cina atau India. Mungkin kepelbagaian kaum dalam PKR juga menjadikan Bang Nuar juga tidak kisah menjadikan mana mana kaum sebagai sasarannya jika terbukti celupar dan memburukkan namanya.

Terbaru ialah Samy Vellu yang diugut hari ini dalam laporan Malaysiakini akan disaman RM 100 juta jika tidak menarik balik kenyataannya yang dibuat 15 April lalu di Berita Harian.

Lihatlah senarai ringkas siapa dan apa punca disaman serta sumber berita atau web yang menyiarkan berita mengenainya….

1. Anwar saman Khairy RM100 juta

KUALA LUMPUR 7 Mac – Datuk Seri Anwar Ibrahim memfailkan saman terhadap Khairy Jamaluddin bagi menuntut ganti rugi RM100 juta kerana didakwa memfitnahnya dalam satu klip video dan artikel yang disiarkan dalam beberapa laman web termasuk Malaysiakini.com.

Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu memfailkan saman tersebut melalui firma guaman Tetuan S. N. Nair & Parners di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di sini, hari ini.

Anwar sebagai plaintif menamakan calon Barisan Nasional (BN) bagi Parlimen Rembau, Negeri Sembilan bagi Pilihan Raya Umum Ke-12 esok itu sebagai defendan.

Dalam pernyataan tuntutannya, bekas Timbalan Perdana Menteri itu mendakwa Khairy telah mengeluarkan kata-kata fitnah yang merujuk kepada beliau semasa memberi ceramah di Lembah Pantai di sini pada atau sekitar 20 Februari lalu.

Berikutan itu, rakaman ceramah dalam bentuk klip video telah diterbitkan bersama-sama artikel bertajuk Anwar and kin no threat dalam laman web Malaysiakini.

Menurut Anwar, kata-kata fitnah itu antara lain bermaksud beliau seorang homoseksual, terlibat dalam aktiviti menyalahi undang-undang dan agama serta tidak sesuai untuk memegang jawatan politik.

Dakwa beliau, Khairy mengucapkan kata-kata fitnah itu walaupun beliau mempunyai pengetahuan spesifik bahawa plaintif telah menafikan sekeras-kerasnya perkara yang sama pada masa lalu.

Walau surat tuntutan telah diserahkan, jelas Anwar, defendan enggan meminta maaf serta terus berdegil untuk tidak menarik balik kata-kata itu.

Tindakan Khairy dengan niat agar ia diterbitkan didakwa menjejaskan karakter, kewibawaan dan reputasi plaintif selain menimbulkan kebencian dan penghinaan terhadapnya.

Sehubungan itu, Anwar menuntut ganti rugi RM100 juta, ganti rugi teruk, ganti rugi teladan dan injunksi untuk menahan defendan atau agennya daripada menerbitkan kata-kata fitnah itu.

3. ANWAR SAMAN DR CHANDRA RM10 JUTA pada 8 Mac 2007

4. Anwar Ibrahim Fail Saman Fitnah RM 10 juta Terhadap Timbalan Menteri Pelajaran Dr Wee Ka Siong 18 April..

5. Anwar ugut saman Samy RM100 juta ..

“ Selepas siri-siri saman terhadap beberapa tokoh BN, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak terlepas menghadapkan tindakan perundangan itu terhadap presiden MIC berhubung satu berita di sebuah akhbar harian dua minggu lalu.

Penasihat PKR menuntut Datuk Seri S Samy Vellu memohon maaf dan menarik kenyataannya di Berita Harian pada 15 April yang menyebut, antaranya, Anwar menggalakkan “penyokongnya menggunakan pelbagai taktik kotor pada pilihanraya umum” dan “negara akan lebih aman dan makmur jika tiada kelibat manusia seperti Anwar.”
samy vellu 010307

Menurut peguam mantan timbalan perdana menteri itu, Sankara Nair berkata jika Samy Vellu gagal berbuat demikian dalam tempoh 48 jam, beliau akan memulakan saman bagi menuntut RM100 juta.

Surat tentang perkara ini diserahkan kepada presiden MIC semalam.

Dalam akhbar tersebut, Samy Vellu dilaporkan berkata Anwar “menggunakan ugutan, tekanan, paksaan dan menakut-nakutkan pengundi bagi menjamin kemenangan calon pembangkang.”

Bekas menteri kerja raya itu dipetik sebagai: “saya sudah lama kenal dia. Ini cara mereka meraih undi.”

2 responses to “Kisah Anwar, Raja Saman Terkemuka Malaysia

 1. Pingback: Anwar : Raja Saman kembali lagi ! « Pedang Alif Ba Ta

 2. Disalin dari :

  http://Anwaribrahimdotcom.blogspot.com

  Betulkah Anwar Agen Yahudi ? (1)

  Buku Ahmad Lutfi Othman : “Anwar Boneka Barat?”. Buku itu menyorot peranan media massa antarabangsa kawalan Amerika menyokong Anwar Ibrahim.

  Barangkali boleh disimpulkan, pengkaji pertama yang cuba menghuraikan persoalan di atas adalah Ahmad Lutfi Othman, sekarang ini, Ketua Pengarang Harakah, organ dwi bulanan PAS.

  Salah satu buku yang dihasilnya bertajuk ” Anwar Boneka Barat ?”, ditulis dan diterbitkan pada tahun Januari 1999, sejurus selepas era reformasi.

  Dalam buku itu, Ahmad Lutfi menghimpunkan semua keratan media antarabangsa kawalan Amerika seperti Newsweek, International Herald Tribune, Asia Wall Street Journal, Financial Times, Time, Far Eastern Economic Review, Asiaweek dan sebagainya menyorot sokongan mereka terhadap Anwar.

  Ironisnya, Anwar bukan manusia pertama yang dipenjarakan dalam sistem kehakiman Malaysia, tetapi Ibrahim Ali, Mokhtar Hashim, Harun Idris, Mohamad Sabu dan ramai lagi pernah dipenjarakan, tetapi media barat tidak pula menunjukkan rasa simpati terhadap mereka.

  Malah, barangkali jika mana-mana tokoh pemimpin UMNO, PAS atau DAP dikenakan hukuman penjara, tiada sokongan media antarabangsa sehebat sokongan terhadap Anwar.

  Persoalan sama juga turut disentuh oleh S. H. Alattas dalam bukunya bertajuk ” Anwar Ibrahim : Wira, Juara atau Penderhaka”, terbitan Jaharah Enterprise, 1999.

  Anwar Ibrahim bersama empat wartawan Asiaweek, di bilik bacaan peribadinya.

  Dalam muka surat 153, buku S.H. Alattas itu, penulis memuatkan sekeping foto Anwar diinterbiu wartawan Asiaweek dengan nukilan kata-kata ” Ketika wartawan tempatan begitu sukar untuk membuat wawancara eksklusif dengan Anwar, wartawan Asiaweek dibenarkan masuk ke bilik Anwar walaupun jam sudah hampir 11.00 malam. Bukankah Asiaweek yang melaga-lagakan Anwar dan Mahathir?”

  Sama ada kebetulan atau dirancang, anehnya kedua-dua penulis mempunyai sudut pandang yang hampir sama iaitu melihat trend sokongan media antarabangsa terhadap manusia bernama Anwar Ibrahim.

  Persoalan lebih menarik perlu ditanya, benarkah media-media kepunyaan Amerika itu merupakan alat instrumen Zionis menguasai dunia sepertimana yang terkandung dalam Protokol 12 ?

  Ahmad Lutfi pula mengajak pembaca berfikir, benarkah “Anwar Boneka Barat?”. Walaupun dalam kandungan tulisan bukunya itu, penulis tidak membuat kesimpulan terhadap persoalan yang dikemukakan, tetapi pemilihan tajuk yang dibuat hasil taakulan penulis itu sudah tentu membawa pengertian yang sangat mendalam.

  Misalnya, dalam bab ke-48 buku itu, Ahmad Lutfi sama ada sengaja atau tidak, menyelitkan sebuah rencana bertajuk “Ucapan Gore merugikan reformasi”.

  Al Gore, berbangsa Yahudi, bekas Naib Presiden Amerika

  Tulis rencana itu ” Beberapa minit selepas Naib Presiden Amerika Syarikat, Al Gore memberikan restunya kepada gerakan “reformasi” dan mengakibatkan berjuta-juta rakyat Malaysia marah..lebih daripada 20,000 rakyat telah memanggil talian panas tersebut untuk mengecam ” campur tangan asing” dan menyatakan sokongan mereka kepada Dr Mahathir Mohamad”.

  Persoalannya kenapakah penulis menyelitkan rencana Al Gore yang bukan setakat dikenali sebagai Naib Presiden Amerika Syarikat, malah turut dikenali sebagai salah seorang rangkaian pemikir berketurunan Yahudi.

  Adakah penulis ingin memberi justifikasi kepada pembaca bukunya bahawa “Reformasi”, Anwar disokong oleh tokoh Amerika berketurunan Yahudi ?

  Lebih menarik lagi, buku itu ditulis ketika Anwar baru sahaja dipecat daripada UMNO dan meletusnya “Gelombang Reformasi”.

  Ketika itu, Ahmad Lutfi “penulis bebas” bekerja di syarikatnya sendiri, Penerbitan Pemuda, Ampang, Selangor.

  Sama ada dilabel sebagai “penulis bebas”, tetapi simpatisme kepada PAS dari dulu hingga kini tidak boleh dipertikaikan. Sekiranya penulis benar-benar seorang opportunist, beliau boleh menulis sudut pandang yang berbeza yang boleh menguntungkan Pakatan Rakyat (dulu dikenali Barisan Alternatif).

  Adakah ini bermakna penghasilan karya penulis seperti itu mencerminkan sikapnya yang terus menerus mencurigai Anwar ?

  Buku Ahmad Lutfi Othman : “Memo Buat Bakal PM”

  Malah jika diteliti daripada sejarah penulisan Ahmad Lutfi, lebih daripada 16 buah buku dihasilkan khususnya menyentuh mengenai Anwar Ibrahim. Bermula dengan buku paling tebal bertajuk “Anwar Lawan Ghafar” (1993)hinggalah “Anwar Boneka Barat ?” (1999)

  Bukunya bertajuk “Memo Buat Bakal PM” (1993) dan “Layakkah Anwar Ketuai Reformasi ?” (1998) juga mengandungi pemikiran mendalam penulis kepada Anwar.

  Foto Anwar berdailog dengan Tan Chee Koon di Majlis Gereja Wesley pada 11 November 1979. Penulis buku itu menggambarkan semasa dailog pengikut gereja memuji-muji keterbukaan penganut Islam bernama Anwar Ibrahim

  Malah, dalam buku “Memo Buat Bakal PM”, penulis sengaja menyelitkan sekeping gambar perbincangan Anwar dan Tan Chee Koon di Majlis Gereja Wesley dengan nukilan kata-kata ” Anwar bersama Tan Chee Koon dalam satu majlis ceramah yang dianjurkan oleh Majlis Gereja Wesley, pada 11 November 1979. Kata Anwar, Islam menentang dasar nasionalis yang sempit. Anwar di waktu itu dikenali sebagai tokoh yang terbuka; sekarang bagaimana ?”

  Untuk tujuan apa, penulis menyelitkan gambar itu di dalam buku hasil karyanya. Sudah tentu penulis mempunyai maksud tersirat yang difahami dirinya sendiri yang mahu dikongsi dengan pembaca-pembacanya.

  Barangkali, Ahmad Lutfi amat memahami maksud tersirat itu dan berminat menyoroti perubahan pemikiran Anwar Ibrahim sepertimana kesungguhannya menghasilkan berpuluh-puluh buku menyoroti tokoh karismatik itu.

  Buku Ahmad Lutfi Othman : Layakkah Anwar Ketuai Reformasi ?

  Seakan-akan penulis mengakui karismatik manusia bernama Anwar Ibrahim, terutamanya dari segi retorik, tetapi di dalam bukunya bertajuk “Layakkah Anwar Ketuai Reformasi”, penulis membuat kesimpulan Anwar tidak layak pimpin reformasi.

  Kalau Anwar diakui tokoh karismatik, kenapa penulis menyimpulkan tidak layak pimpin reformasi ?

  Mungkin penulis lebih mengetahui,berdasarkan pemerhatian dan kajiannya sebelum ini.

  Jika dahulu, Ahmad Lutfi membuat kesimpulan Anwar tidak layak pimpin reformasi, adakah sekarang penulis masih tidak bersetuju Anwar jadi Perdana Menteri ?

  Amat menarik kedua-dua persoalan ini. Barangkali Ahmad Lutfi dari dulu hingga sekarang tahu jawapannya…

  Anwaribrahimdotcom
  16 Jun 2008

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s