30 Bukti Islam tidak diperjuang oleh UMNO ?

Itulah dakwaan Nik Aziz bahawa Umno tidak perjuangakan Islam. Mari kita tengok betul atau tidak dakwaan Nik Aziz itu.

1. UMNO telah menyatukan seluruh rumpun Melayu dan persatuan-persatuan Melayu di seluruh Semenanjung Tanah Melayu pada tahun 1946 sehingga berjaya mendesak british membatalkan gagasan Malayan Union.

2. UMNO telah berpakat dan berunding dengan MCA dan MIC dalam satu permuafakatan yang dinamakan ‘Sosial Kontrak’ dalam tahun 1956 untuk berunding dengan British bagi kemerdekaan tanah Melayu pada tahun 1957.

3. UMNO telah berjaya memerdekakan tanah air ( Tanah Melayu) daripada penjajah British pada 31 Ogos 1957.

4. UMNO di bawah kepimpinan Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj telah berjaya menubuhkan Malaysia pada 16 Sep. 1963 yang mana negeri-negeri di Borneo seperti Sabah dan Sarawak telah menyertai Malaysia.

5. Sejak merdeka hingga kini, UMNO telah berjaya menubuhkan lebih daripada 20 Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) di negara ini untuk memberi peluang lebih ramai kepada rakyat Malaysia untuk mendapat peluang melanjutkan pelajaran ke menara gading.

6. UMNO di bawah kepimpinan Tun Razak telah memperkenalkan Dasar Ekonomi Baru (DEB) bagi mempastikan kaum melayu dan bumiputera memperolehi pegangan ekuiti sebanyak 30 peratus.

7. UMNO di bawah kepimpinan Tun Razak juga telah memperkenalkan konsep pertanian menerusi penubuhan FELDA dan telah berjaya membuka lebih daripada 100 buah rancangan FELDA di seluruh negara untuk membantu orang-orang melayu miskin di luar bandar.

8. UMNO telah menubuhkan Bank Islam Malaysia Berhad.

9. UMNO telah menubuhkan Tabung Haji.

10. UMNO telah menubuhkan Takafu Islam.

11. UMNO telah menubuhkan Universiti Islam Antarabangsa.

12. UMNO telah menubuhkan jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

13. UMNO telah menubuhkan Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia.

14. UMNO telah menubuhkan Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM).

15. UMNO telah menubuhkan Jabatan Wakaf, Zakat dan Haji.

16. UMNO telah menubuhkan Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam (YPEIM).

17. UMNO telah menubuhkan Perpadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) untuk memberi pinjaman pelajaran kepada semua pelajar IPTA/IPTS yang tidak berkemampuan.

18. UMNO telah meluluskan peruntukan menerusi Kerajaan Pusat bagi membayar elaun Imam-Imam masjid di seluruh negara sebanyak RM 500 sebulan.

19. UMNO menerusi kerajaan pusat telah meluluskan peruntukan sebanyak RM 300 juta setahun bagi membiayai elaun Guru KAFA ( Kelas Agama fardhu Ain) di seluruh negara.

20. UMNO menerusi idea Tunku Abdul Rahman telah menganjurkan Tilawah Al-Quran peringkat kebangsaan dan Antarabangsa sejak tahun 1957.

21. UMNO telah menubuhkan Jawatankuasa majlis fatwa Kebangsaan.

22. UMNO telah berjaya menyelaraskan enakmen pentadbiran hukum Syarak dan enakmen Jenayah Syariah di kebanyakan negeri bagi memartabatkan sistem perundangan Islam di negara ini.

23. UMNO telah memperkenalkan sistem pembelajaran agama yang kontemporary menerusi kaedah JQaf (Jawi, Quran, ARab dan fardhu Ain) di mana kerajaan menerusi kementerian pelajaran akan mensasarkan pengambilan guru-guru lulusan agama seramai lebih 40 ribu orang untuk mengajar JQAF di setiap sekolah menjelang tahun 2010.

24. UMNO telah berjaya sewaktu perjanjian kemerdekaan meletakkan Perkara 3 dalam Perlembagaan Persekutuan iaitu menjadikan Islam sebagai agama persekutuan yang mengatasi agama-agama lain di negara ini.

25. UMNO telah meletakkan peruntukan pada perkara 160, Perlembagaan Persekutuan dengan menyatakan bahawa Melayu itu mesti beragama Islam.

26. UMNO telah meletakkan sistem pemerintahan negara ini sebagai sebuah negara demokrasi berparlimen yang mana Pilihanraya Umum untuk memilih wakil-wakil rakyat di adakan pada setiap 5 tahun sekali.

27. UMNO telah meletakkan asas kurukulum sekolah kebangsaan yang mana setiap anak orang Islam wajib mengikuti kelas agama tidak kurang daripada 6 period dalam seminggu dan mempastikan pelajaran agama di ajar di setiap sekolah selama 11 tahun iaitu 6 tahun di sek. rendah dan 5 tahun di sek. menengah.

28. UMNO juga telah berjaya menubuhkan Kor Agama Angkatan Tentera (KAGAT) .

29. UMNO telah memperkenalkan bantauan Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) untuk membantu golongan miskin .

30. UMNO telah memperkenalkan Skim TEKUN bagi membantu usahawan-usahawan Melayu bergerak aktif dalam perniagaan kecil dan sederhana.

sumber : http://blogs.myspace.com/index.cfm?fuseaction=blog.view&friendId=310133758&blogId=499798547

Lihat video Nik Aziz kata Umno sesat :

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s