Bukti Suara Keadilan penyebar fitnah PKR @ Anwar !

Oleh ZAINU’L AZHAR ASH’ARI

ALOR STAR 26 Mac 2008 – Seorang penulis blog, Raja Petra Raja Kamarudin dan tiga defendan hari ini diarah oleh Mahkamah Tinggi di sini membayar ganti rugi saman fitnah sebanyak RM7 juta kepada Naib Canselor Universiti Utara Malaysia (UUM), Tan Sri Dr. Nordin Kardi dan universiti berkenaan.

Keputusan tersebut dibuat oleh mahkamah itu dalam saman berhubung penyiaran artikel berunsur fitnah pada Disember 2006 melibatkan Raja Petra sebagai defendan pertama dan tiga defendan lain iaitu Parti Keadilan Rakyat (PKR), ketua pengarang akhbar Suara Keadilan dan editor akhbar Suara Keadilan.

Dalam tuntutan ganti rugi tersebut, Raja Petra, 57, diarahkan membayar RM2 juta kepada plaintif pertama, Dr. Nordin, dan RM2 juta lagi kepada plaintif kedua, UUM, berhubung penyiaran artikel bertajuk Dato Dr. Nordin Kardi Ciplak Karya Saya? Mohon Penjelasan dalam laman webnya, http://www.malaysia-today.net.

Timbalan Pendaftar Mahkamah Tinggi, Priscilla Gengadaran yang membuat keputusan itu turut menetapkan ketua pengarang akhbar Suara Keadilan dan editor akhbar itu membayar ganti rugi kepada Dr. Nordin dan UUM.

Perintah itu dibuat berikutan penyiaran satu artikel fitnah bertajuk NC UUM Penciplak di muka surat 26 akhbar Suara Keadilan bilangan 098 bertarikh 27 Disember 2006-10 Januari 2007.

Ketua pengarang akhbar Suara Keadilan diperintahkan membayar ganti rugi RM1 juta kepada Dr. Nordin dan RM500,000 kepada UUM manakala editor akhbar berkenaan juga diperintahkan membayar ganti rugi dalam jumlah yang sama kepada Dr. Nordin dan universiti tersebut. PKR ialah penerbit akhbar Suara Keadilan.

Dr. Nordin dan UUM diwakili peguam Mohd. Khairul Azam Abdul Aziz manakala Raja Petra, ketua pengarang Suara Keadilan dan editornya tidak mengemukakan pembelaan.

Menurut Mohd. Khairul, Dr. Nordin mendakwa Raja Petra membenarkan artikel berkenaan disiarkan di laman web http://www.malaysia-today.net selama dua minggu dan dengan sengaja menyebabkan beliau dan UUM berada dalam suatu skandal dan kontroversi umum.

Menurutnya, blog Raja Petra adalah media alternatif yang menerima kunjungan jutaan pelayar Internet dari seluruh dunia setiap hari.

Akhbar Suara Keadilan pula menyiarkan artikel tulisan seorang bekas pemimpin mahasiswa yang mendakwa Dr. Nordin sebagai menciplak karya beliau.

Akhbar tersebut memetik Muhtar Suhaili, bekas Presiden Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), memberitahu bahawa artikel beliau bertajuk Mahasiswa dan Tanggungjawab Menguruskan Kejayaan telah diciplak oleh Dr. Nordin tanpa pengetahuan dan kebenarannya.

Sementara itu, dalam sidang akhbarnya di sini, Dr. Nordin berkata, sepanjang proses pengadilan mahkamah, beliau dapat menahan diri dan berdisiplin supaya tidak terlibat dalam perbahasan menerusi blog walaupun ada masanya beliau tergoda untuk mempertahankan diri daripada fitnah ke atasnya yang begitu meluas.

“Saya merasakan kejayaan ini adalah kejayaan golongan intelektual di dalam negara yang mahu blog-blog dan pihak yang menyalahgunakannya tidak mempermain-mainkan kebenaran dan integriti intelektual untuk tujuan mereka.

“Oleh kerana mahkamah yang adil membuat keputusan memihak kepada saya dan UUM yang dianiaya melalui tulisan-tulisan longgar dan tidak bertanggungjawab, saya berharap keputusan seumpama ini akan menjadi teladan kepada mana-mana pihak supaya tidak mudah membuat sesuatu tohmahan,” tambah beliau.

Dr. Nordin percaya masyarakat pengajian tinggi akan bangkit mencari proses keadilan terhadap sebarang usaha memperkecil dan mempermain-mainkan kesucian dan integriti institusi pengajian tinggi.

“Mungkin kes ini boleh dianggap sebagai ‘kes contoh’ dalam aspek salah laku siber di negara ini,” katanya.

http://utusan.com.my/utusan/

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s