Ali Tinju PVTM ‘Peninju Upahan’ Tajaan Pembangkang Lawan Pemimpin BN ? @NajibRazak @MuhyiddinYassin

Tulisan yang diterbitkan pada 24 Mac 2011 oleh blogger PBS di link

http://pbs112103.blogspot.com/2011/03/ali-tinju-satu-pendedahan.html

Pada hujung minggu yang lepas, aktiviti saya dipenuhi dengan berjumpa beberapa rakan lama, di sepanjang pertemuan kami banyak perkara yang dibualkan. Setiap kali berjumpa, bercerita mengenai pengalaman lama semasa berkhidmat dalam tentera mesti menjadi salah satu agenda utama yang biasa akan dimulakan dengan perkataan ‘Masa Aku Dulu’. Setiap isi cerita tersebut biasanya akan diselangi dengan gelak tawa kerana mengenang banyak peristiwa yang mencuit hati dan ada juga cerita yang sedih.

Pada kali ini saya rasa terpanggil untuk menulis blog ini setelah rakan lama saya Tn Hj Salleh Kicap menceritakan terdapat individu yang sedang dalam usaha memburukkan dan berlawan dengan Persatuan Bekas Tentera Malaysia (PBTM).

PBTM telah ditubuhkan sejak tahun 1922 lagi dan merupakan pertubuhan yang paling tua di Malaysia. Bukan setakat itu sahaja, individu ini turut membuat serangan peribadi kepada presiden PBTM dan peg kanan tentera atas alasan yang tidak diketahui, mungkin ada udang disebalik batu. .Berikutan itu, saya mengambil keputusan untuk mengenali dengan lebih rapat individu yang bertanggungjawab yang dikenali dengan panggilan ALI TINJU.

Semalam saya telah berusaha menghubungi beberapa rakan lama untuk mendapatkan maklumat mengenai ALI TINJU. Daripada maklumat yang diperolehi seperti berikut:

1. Nama : 1085628 Pbt Mohd Ali bin Baharom @ Mahat
2. Tarikh Masuk Tentera: 20 Okt 1990
3. Tarikh Tamat Perkhidmatan : 29 Sep 1998 (7 tahun 340 hari)
4. Unit: RAMD
5. Persatuan: Presiden Persatuan Veteran Tentera Melayu (PVTM)

Dalam hati saya berkata, hebat ALI TINJU ni berhenti prebet tapi boleh jadi presiden persatuan (bangga pun ada anggota bawahan boleh berjaya). Tapi saya hairan kenapa ALI TINJU menggunakan pangkat yang ada untuk menjatuhkan orang lain. Apakah motif ALI TINJU?, Ada kepentingan lain ke?. ALI TINJU merasakan dirinya sebagai presiden PVTM perlu diberi layanan seperti Menteri Pertahanan dan Bekas-bekas Panglima Angkatan Tentera, memang dasar besar kepala. Itulah susah apabila prebet mendapat kuasa jadi presiden dalam persatuan yang ditubuhkan sendiri, (masuk bakul angkat sendiri) mula lupa daratan dan lupa diri.

ALI TINJU cuba menjatuhkan PBTM yang mempunyai keahlian melebihi keahlian melebihi 150,000 ahli, sedangkan PVTM yang ditubuhnya hanya mempunyai tidak sampai 200 ahli. Saya hairan bagaimana ROS boleh meluluskan penubuhan PVTM kerana dengan keahlian yang sedikit PVTM tidak boleh menyumbang kepada pembangunan bekas tentera dan memperjuang hak veteran tentera. ROS perlu mengkaji kembali penubuhan PVTM kerana denagn latarbelakang buruk ALI TINJU sebagai presiden akan membusukkan nama baik bekas-bekas tentera kelak. Dalam siri akan datang saya akan menceritakan lebih lanjut mengenai siapakah ALI TINJU.

http://pbs112103.blogspot.com/2011/03/ali-tinju-satu-pendedahan.html

http://www.penembak-tepat.com/2011/10/krisis-pbtm-pvtm-perebutan-kuasa.html

 

Aku tengok Presiden PVTM ini seperti gila glamour. Selalu dipromosi Malaysiakini.Baju pun kuning.

NONE

Kenapa orang ini selalu hentam pemimpin terutama Menhan Datuk Seri Zahid Hamidi di FB ?

Adakah tugas ‘meninju’ pemimpin terutama UMNO tugasan khas beliau ?

Kita tunggu apa kata beliau.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s