Anwar Ibrahim Kantoi Menipu Warga Bangladesh undi BN

DasarPenipu!!! Anwar TerpaksaBuatPusing 180Darjah

Ramai yang ketawa terbahak-bahak dengan kenyataanAnwar terbaru Anwar berhubung isu pengundi hantuseramai 40,000 orang yang diterbangkan khas dariBangladesh bagi membantu parti Barisan Nasional (BN)menang dalam pilihan raya umum yang lalu.

Setelah gagal memberikan bukti yang sahih terhadapdakwaan tersebut, Anwar akhirnya terpaksa ‘pusing 180darjah’ dengan mengatakan ia adalah manipulasi penulisUmno.

Anwar juga dilaporkan berkata, bahawa pembangkangtidak pernah menuduh kerajaan membawa sebanyak40,000 warga Bangladesh tersebut sebaliknya hanyamenyentuh tentang dakwaan membawa pengundi dariluar pada hari membuang undi awal.

Sedangkan sekiranya kita teliti, ia adalah merupakankenyataan Anwar yang kemudiannya dilaporkan dalamsemua media rasmi pembangkang termasuk KeadilanDaily dan Malaysiakini. Tidak cukup dengan itu, laporantersebut turut dimainkan dalam portal-portal antarabangsaseperti Straits Times Singapore, Telegraph, UK, dansebagainya.

Berikut adalah link kepada semua laporan yangdinyatakan tadi.

Straits Times Singapore

http://www.stasiareport.com/the-big-story/asia-report/malaysia-elections/news/story/foreigners-flown-malaysia-vote-bn-anwar-2013

Telegraph, UK

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/malaysia/10036283/Malaysias-opposition-leader-Anwar-Ibrahim-aims-to-seize-final-chance.html

Wall Street Journal

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424127887323687604578468953798092968

China Post

http://www.chinapost.com.tw/asia/malaysia/2013/05/03/377577/Malaysia-coalition.htm

The Economist

http://www.economist.com/node/21577375/comments

Korean Press

http://e.koreanpress.net/detail.php?number=1341&thread=

Sedangkan menurut Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd. Yusof ketika dimintamengulas kenyataan Anwar itu mengatakan, pihaknyamempunyai segala rekod termasuk rakaman videotentang kenyataan Anwar berhubung kemasukanpengundi hantu dari luar menggunakan pesawat Malaysia Airlines System Bhd. (MAS) dan AirAsia Berhad (Air Asia).

“Saya cukup pelik apabila ada orang yang sanggupmenafikan perkara yang pernah disebut apatah lagiperkara itu diulang-ulang walaupun telah dinafikan kamidan kerajaan.

Hakikatnya ini bukanlah kali pertama, dia berbohongkepada rakyat. Jika 16 September 2008 kita menyaksikanbagaimana Anwar berbohong kononnya pembangkangakan menubuhkan kerajaan selepas Pilihan Raya UmumKe-12 (PRU-12) terbongkar, kini selepas PRU-13 sekalilagi tembelang pembangkang terdedah.

Semalam media arus perdana melaporkan, PerdanaMenteri Bangladesh, Sheikh Hasina menafikanpembabitan warga Bangladesh dalam proses demokrasidi Malaysia dan menolak dakwaan pembangkangkononnya sebanyak 40,000 rakyat negara itu mengundidalam pilihan raya umum lalu.

Najib dalam pertemuannya dengan Sheikh Hasina ketikalawatan rasmi beliau ke negara itu memberitahu,pemimpin Bangladesh berkenaan turut menggelengkepala tanda tidak percaya dengan dakwaan kononnyarakyatnya terbabit dalam proses pengundian di negara ini.

Malah sebelum ini tohmahan pembangkang itu telahmencetuskan kemarahan Pesuruhjaya Tinggi Bangladeshke Malaysia, A.K.M. Atiqur Rahman yang menyifatkantuduhan pembangkang itu sebagai tidak berasas danhanya dibuat oleh golongan yang tidak berakal.

Beliau berkata, adalah mustahil untuk kerajaan Malaysiamembawa masuk seramai 40,000 rakyat Bangladesh yang didakwa menjadi pengundi hantu di negara ini dalamtempoh yang singkat.

“Bagi saya, pihak yang membuat tuduhan tersebut adalah’gila’ dan menggunakan hak bersuara mereka dengancara yang salah serta tidak profesional,” jelasnya.

Paling menarik, Pemikir Strategi DAP, Ong Kian Mingsebelum ini turut mengatakan bahawa dakwaan kononnyawujud pengundi hantu dalam kalangan warga Bangladeshdan berlaku gangguan bekalan elektrik adalah tidak benardan turut diakui oleh Pas.

“Setakat yang saya tahu, tidak ada pengundi asing (wargaBangladesh) atau gangguan bekalan elektrik. Jadi sayabersetuju dengan pandangan mereka (Pemantau),”katanya sebelum ini.

Malah kenyataan itu turut disokong oleh salah seorangpemimpin yang meminta agar namanya tidak disiarkan.

“Terlalu sukar untuk menipu menggunakan pengundiwarga asing atau gangguan bekalan elektrik, “ katanya.

Kesimpulannya, SPR perlu segera mengambil tindakanundang-undang terhadap Anwar Ibrahim yang jelasmerupakan BAPAK SEGALA PENIPU bagi mengelakkanperkara itu dari terus berulang.

SPR sebelum ini menegaskan, pihaknya tidak bercadangmengambil tindakan terhadap pemimpin Pas dan DAPberikutan dakwaan mereka tentang wujudnya 40,000pengundi hantu pada pilihan raya umum Mei lalu. SPRsebelum ini mengatakan tidak akan mengambil sebarangtindakan undang-undang terhadap perkara tersebut.

Ini kerana menurut mereka masih banyak urusan lainyang perlu difikirkan dan tidak perlu melayan kerenahmereka yang tidak faham peraturan itu. SPR sebelum inihanya membuat laporan polis pada 16 Mei lalu danmenyerahkan kepada Jabatan Peguam Negara untukmembuat keputusan bagi mendakwa Anwar.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s