Presiden PVTM Ali Tinju mengaku Tipu Gelaran Dato ‘- Utusan Malaysia

Presiden bekas tentera veteran PVTM yang dikenali Ali Tinju mengaku menggunakan gelaran Dato adalah bukti beliau adalah seorang individu yang bukan boleh dipercaya.

Dengan apa yang dilakukan dan didedahkan di blog lain berhubung peristiwa silam beliau sudah cukup memberitahu kepada kita mesej yang jelas bahawa beliau bukan boleh dipercaya.

Maka jangan pula yang akan menggunakan beliau untuk sesuatu tujuan atau matlamat lebih-lebih lagi menghentam sesiapa sahaja di kalangan pemimpin kerajaan.

Pilihlah yang berintegriti untuk elakkan teguran kerana tidak masuk akal ‘ketam’ mampu mengajar anak berjalan betul jika dia sendiri tidak mampu jalan lurus.

Bacalah kenyataan beliau dibUtusan Malaysia sebagai panduan kepada sesiapa yang mungkin belum mengenalinya.

Maafkan saya…

Oleh RAJA SYAHRIR ABU BAKAR
syahrir.bakar

KUALA LUMPUR 12 Jan. Presiden Persatuan Veteran Tentera Melayu (PVTM), (Datuk) Mohd. Ali Baharom memohon maaf kepada semua pihak yang mengenalinya dengan gelaran Datuk sebelum ini kerana ia sebenarnya palsu dan tidak diperakukan.

Menurutnya, kesilapan itu perlu diakui dan diperbetulkan segera memandangkan beliau kini bergiat aktif dalam kerja-kerja kebajikan dan tidak mahu ia disalah anggap pada masa depan.

Hari ini saya mahu membersihkan nama saya dengan memohon maaf secara terbuka kepada semua pihak termasuk media kerana menggunakan gelaran Datuk yang telah saya beli pada 2006 dengan RM250,000.

Selain untuk saya sendiri, saya juga membelikan gelaran Datuk buat seorang lagi kawan dengan harga sama dan kos keseluruhan termasuk menyediakan hiburan kepada penjual adalah sekitar RM1 juta, katanya kepada Utusan Malaysia hari ini.

Mohd. Ali memakai gelaran itu yang kononnya dianugerahkan oleh institusi diraja dari sebuah negeri di bahagian utara Semenanjung pada 2006 menerusi seorang ejen dan ahli kerabat institusi itu.

Bagaimanapun, katanya, beliau tidak boleh mengambil sebarang tindakan undang-undang kepada ahli kerabat itu memandangkan individu tersebut telah diisytihar muflis beberapa tahun lalu.

Menceritakan pengalamannya, kata Mohd. Ali, nafsu untuk memakai gelaran Datuk pada masa itu timbul kerana berfikiran ia boleh memudahkan urusan perniagaannya sebagai kontraktor.

Namun, katanya, ia tidak lagi perlu kerana menginsafi gelaran itu diperoleh secara palsu dan berpendapat ia boleh mendatangkan kemudaratan kepadanya dari segi sosial dan ketuhanan pada masa depan.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0113&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_01.htm#ixzz2zWHlyPbZ

Sent from my iPad

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s